direbus bersama air yg secukupnya
peringatan : dlm air rebusan mskn 1 kiub pati ayam
utk perap ayam :
bwg putih 3 ulas,bwg merah 4 ulas,halia 1 sm (ditumbuk)
madu 5 sb
sos tiram 3 sb
kicap 2 sb
gaul dan perapkan bersama ayam yg direbus td.
Peringatan :ambil sedikit ayam itu utk dicincang dan dimskn kdlm sup.
perap dlm 20 minit dan digoreng kekuningan
utk sup :
5 ulas bwg merah ,3 ulas bwg putih,1 sm halia (ditumbuk)
rempah sup 1peket (kecil)
sup bunjut 1 bungkus
garam seckp rase
air seckpnya
daun sup,daun bwg
cara2 buat sup:
tumis bhn2 yg ditumbuk dgn bunga lawang,kulit kayu manis,buah pelaga
mskn air
bancuh rempah sup dgn sedikit air dan mskn bersama bhn diatas
mskkn ayam yg direbus td (sedikit) dan msk sehingga mendidih n ltk garam sckp rase
siap sup taburkan dgn daun bwg dan daun sup
utk nasi :
5 cwn beras (dibasuh dahulu n ditoskan)
minyak sapi 3 sb,planta 2 sb (utk menumis
bwg merah 4 ulas,bwg putih 3ulas,halia 1 sm (ditumbuk)
air rebusan ayam
cara2 memasak nasi :
tumis bhn diatas sehingga nek bau
mskn beras gaulkan
mskn air rebusan ayam (ikut sukatan beras) -
mcm msk nasi biasa.
bhn2 hiasan : tomato,salad,timun
siap dihidang...